علل و عوامل دخیل در آغاز جنگ و آزادسازی خرمشهر

در بین طلاب خواهر شهرستان بافق تبیین شد:

علل و عوامل دخیل در آغاز جنگ و آزادسازی خرمشهر

به مناسبت سوم خرداد و سالروز آزادسازی خرمشهر نشست بصیرتی با سخنرانی خانم زهرا صادقیان از اساتید حوزه در جمع کادر، اساتید و طلاب برگزار شد.

در این نشست زهرا صادقیان با اشاره به چرایی اینکه چرا بعد از فتح خرمشهر که به ایران پیشنهاد اتمام جنگ شد، جنگ ادامه یافت و چرا شعار رزمندگان ما این بود که جنگ جنگ تا کربلا و آیا این تجاوز به کشوری دیگر محسوب نمی شود؟ گفت: جنگ تحمیلی زمانی شروع شد که ایران اسلامی به دلیل وقوع انقلاب، حوادث و مشکلات داخلی و بین المللی، به هیچ وجه آماده درگیر شدن در یک جنگ گسترده نبود. در این صورت تنها راه منطقی، دفاع با قدرت علیه متجاوز و بیرون راندن و تنبیه آنان و حصول اطمینان از عدم تجاوز دیگر بود. این مبنای استراتژی ایران در طول جنگ تحمیلی بود و با وجود هزینه های زیاد جنگ، تا آخرین روز تعقیب می شد .

وی در بررسی چرایی تداوم جنگ بعد از فتح خرمشهر افزود: اگر صلح را مجموعه ای از آتش بس، عقب نشینی، تعیین متجاوز، تامین خسارت های وارده و … بدانیم، باید بگوییم که در آن زمان، هیچ گونه پیشنهاد صلحی ارائه نشد و شورای امنیت و دیگران، تنها آتش بس و در واقع حالت نه جنگ نه صلح را توصیه می کردند . در آن زمان طرحی که متضمن صلح واقعی باشد و شناسایی متجاوز و پرداخت غرامت را نیز شامل شود و تضمین برای عدم تعرض مجدد داشته باشد، وجود نداشت و پیشنهادهای ارائه شده، تنها در حد آتش بس و مذاکره طرفین بود . این امر با توجه به پشتیبانی یک طرفه و آشکار دولت های بزرگ و نهادهای بین المللی از عراق، هیچ گاه نمی توانست شرایط ایران را برای یک صلح واقعی و شرافت مندانه محقق سازد .

این استاد حوزه در بیان دلایل منطقی و عقلانی برای ادامه جنگ داشت اظهار کرد: شرایط ایران برای صلح؛ عدم امنیت مرزهای ایران و نقاطی در شلمچه، طلائیه، فکه و قصر شیرین که  در اشغال عراق بود؛ صحیح نبودن توقف جنگ و چانه زنی در پشت میز مذاکره، برای آزادی نقاط مرزی آزاد شده، در معرض تهدید بودن شهرهای آزاد شده همچون خرمشهر، به علت حضور دشمن در شلمچه؛ توانایی کمی ارتش عراق ترمیم شده و با کمک های همه جانبه دولت های بزرگ افزایش هم یافته بود.

وی افزود: عوامل شروع جنگ توسط عراق عبارت بود از سیستم بین الملل و شخصیت تصمیم گیرنده جنگ یعنی صدام در آغاز تجاوز به ایران که دارای انگیزه عمده شخصی بود که در زمان فتح خرمشهر نه تنها این عوامل از بین نرفته بود، بلکه به خاطر پیروزی های چشم گیر ایران در جبهه ها، شدت یافت .

در پایان می توان گفت که پس از فتح خرمشهر شرایط برای اتمام جنگ مهیا نبود و بعد از بازپس گیری خرمشهر، منطقه با حمله اسرائیل به جنوب لبنان روبرو شد و وقفه ای در ادامه جنگ پیش آمد و نیروی ایران متوجه جنوب لبنان بود در پایان جنگ هر چند ویژگی های روانی و شخصیتی صدام هنوز موجود بود ولی شرایط بین المللی و منطقه ای دیگر به هیچ وجه موافق ادامه جنگ نبودند; بنابراین در قطع نامه 598 شورای امنیت بسیاری از خواسته های مشروع و بر حق جمهوری اسلامی ایران را لحاظ کرده، عزم خود را بر پایان جنگ نمایان ساختند

موضوعات: خبر  لینک ثابت